Дечија недеља у предметној настави, 2023. година

Прва недеља октобра резервисана је за низ креативних и добро организованих активности у циљу дружења, игре, промовисања дечијих права, вршњачке и међугенерацијске толеранције, као и унапређивању подстицајног, здравог и безбедног окружења у којој деца могу развити свој потенцијал.

Дечију недељу под слоганом „Велико срце деце Србије“ започели смо игром.  У оквиру тематског дана „Играмо за радост, безбрижно детињство и младост“ ученици од 5. до 8. разреда посетили су своје вршњаке у Коларима где се одржао спортски дан. Наставници физичког васпитања Милена и Душан постарали су се да деца кроз спорт и такмичења, развијају и подстичу самопоштовање и поштовање других.  На крају, победа је била ЊИХОВА!

На радионицама у уторак, другог дана тематске недеље, ученици су представљали себе о овиру ЧОС-а „Искрено о себи“, затим писали своја права и обавезе и правили пано о Француској.

Среда је протекла у обележавању Међународног дана интелигенције на часу математике, где су ученици представљали игре које су изазовне за људски ум. Такође су одгледали филм по избору на часу одељењског старешине и радили гиманстички полигон на часу физичког васпитања. На часовима географије опробали су се у занимљивим географијама.

Четвртог дана Дечије недеље у 8. разреду и одељењу ученика са сметњама у развоју организована је радионица „Ментално разгибавање“ коју је водила Милица Рашковић, у којој су добили различите задатке које су обављали у пару али и индивидуално. Задаци су захтевали истовремену активацију обе хемисфере те су представљали занимљив изазов ученицима. На часу Српског језика и књижевности подсетили су се људских права кроз обраду дела „Овај дечак се зове Пепо Крста“ и приступили обради дела на нешто другачији начин него што смо навикли. За крај ученици су проверавали своје знање о Француској и француском језику кроз низ квизова.

Последњи дан Дечије недеље био је резервисан за ликовну радионицу „Велико срце деце Србије“, замену улога ученик – наставник и радионице на ЧОС-у.