Тематски дани школска 2015/16.

ШТА ЈЕ СУВЕРЈЕ

            Сујеверје представља неразумна веровања да су збивања у будућности узрокована одређеним радњама, без логичног узрочно-последичног односа између тих радњи и догађаја у будућности – опште је прихваћена дефиниција сујеверја.

           Сваки народ у свом фолклору има одређене врсте сујеверја, а нека су толико јака да су постала и обележја савремене поп – културе. Да ли ћете бити сујеверни зависи искључиво од вас самих, ваших убеђења, васпитања и околине у којој сте одрастали.

Статистике кажу да само 30% људи није сујеверно, али истраживачи упозоравају да у тај број нису урачунати они који верују, али не желе то да признају. Сујеверје је нешто са чим се сусрећемо свакога дана. Колико сте само пута видели како мајка просипа воду за сином који иде на испит, како неко пљује када види црну мачку, чули како за све нове почетке треба изабрати искључиво понедељак, или да млада на свом венчању треба да има нешто ново, нешто старо, нешто позајмљено и нешто црвено.

ПОЗНАТА СУЈЕВЕРЈА

БРОЈ 666

            Три шестице у низу код неких људи изазивају страх у костима. Ово сујеверје има корен у деловима Библије. У Књизи Откровења, број 666 је наведен као број зверии често се интерпретира као знак нечастивог и наговештај краја света.

Антрополог Филип Стивенс са државног универзитета у Њујорку сматра да је писац Откровења користио нумеричке шифре, и да су три узастопне шестице нумерички еквивалент хебрејским словима која означавају име Нероа, римског освајача.

ЈАДАЦ

            Виљушкаста кост грудног коша пернате живине, у народу је позната и као кост за испуњавање жеља”. Користи се тако што две особе узму кост за једну, односно другу страну, замисле жељу и повуку кост према себи. Када кост пукне, особи која добије већи део кости испуниће се жеља. Легенда каже да је ова игра потекла из времена старих Римљана који су организовали и борбе за јадац. Кости птица су у то време коришћене и за тумачење судбине, тако што су бацане на земљу, након чега би видовњак из њиховог распореда прорицао будућност.

КИШОБРАН У ЗАТВОРЕНОМ

            Старо правило сујеверја каже да се кишобран у кући не отвара. Веровање је настало у раном периоду хришћанства, када је по легенди жена отворила кишобран у својој кући, након чега се цела грађевина урушила.

Подржава га и бајка о британском принцу који је од госта примио поклон, два кишобрана и умро за месец дана. Иако има лабаво објашњење и порекло, ово сујеверје опстаје стотинама годинама. Чињеница да кишобраном у затвореном неком можете избити око довољан разлог да се ово веровање очува.

МЕРДЕВИНЕ

            Мердевине, било да су раширене или наслоњене на зид, формирају троугао. По хришћанском веровању, троугао је један од симбола светог тројства, и свако његово нарушавање је богохулни чин. Друга верзија каже да раширене мердевине подсећају на средњевековна вешала, па пролазак кроз њих представља непотребно изазивање судбине.

            У неким азијским земљама осуђенике на смрт вешали су тако што су конопац везивали за седму пречагу мердевина прислоњених о стабло дрвета. Пошто се веровало да је смрт прелазна, људи су се добро чували да не пролазе испод мердевина јер су веровали да ће тако сигурно ухватити смрт. И у другим крајевима света људи избегавају да прођу испод мердевина.

Правило „не пролазити испод мердевина” би било логично и да није укључена компонента сујеверја. Ко жели да му на глави заврше молер, канта и боја кад се саплете пролазећи испод мердевина? Поред практичних разлога, постоји и оно митско које објашњава ово сујеверје.

РАЗБИЈЕНО ОГЛЕДАЛО – СЕДАМ ГОДИНА НЕСРЕЋЕ

           Прва огледала која је човек користио, нису ни могла да се разбију, јер их јечинила мирна површина воде. Без научног знања о природи, човек је мислио да је његов одраз у води његово друго ја, односно његова душа. Када су касније направљена стаклена огледала, њихово разбијање значило би и озбиљну повреду душе.

Стари Римљани су веровали да се човеков живот обнавља сваких седам година. Пошто је разбијањем огледала тај живот био угрожен, требало је чекати управо седам година да би се обновио.

ДЕТЕЛИНА СА ЧЕТИРИ ЛИСТА – СИМБОЛ СРЕЋЕ

           Постоји неколико легенди које прате ово веровање. Једна од легенди каже да је Ева, када је напуштала рај, понела са собом детелину. Ипак, много пре него што се појавила прича о Адаму и Еви, старокелтски свештеници друиди, веровали су дадетелина са четири листа има магијска својства. Једно од веровања било је да свако ко пронађе детелину са четири листа добија способност да види зла бића као што су вештице и нечастиви, и на тај начин може да их избегне.

Према другом тумачењу, детелина са четири листа доноси срећу зато што представља крст, али не религијски симбол, већ соларни крст. Наиме, људи су некада користили сунчев крст за оријентацију – једна права линија крста показивала је место на којем Сунце излази или залази, а друге две показивале су север и југ. Пресек ових линија чинио је соларни крст, који личи на детелину.

У стварности, детелина са четири листа је, заправо, обична детелина, али са дегенерисаним геном који одређује број листова. Потражња за овим симболом среће данас је тако велика да су неке узгајивачнице успеле да одгаје сорте детелине у којима се овај ген често јавља, па тако данас можете да купите семе и да добијете читаву башту пуну срећне детелине.

ПОТКОВИЦА – СИМБОЛ СРЕЋЕ

           Веровање да потковица доноси срећу потиче од веровања у симболе полукруга и Месечевог српа. У ранијим религијама веровало се да полукружниоблик поседује магијске моћи и да има способност заштите. Такође, у Грчкој у 4. веку, коњи су били свете животиње, па су њихове потковице сматране за предмете који доносе срећу.

Потковице су прављене искључиво са седам рупа за ексере, јер се веровало да тај број има магијску моћ. По једном тумачењу, потковица треба да буде окренута отвором нагоре, па ако јој се нечастиви сувише приближи биће ухваћен и уништен магијском снагом. По другом, потковицу треба окренути отвором надоле, како би срећа из ње стално цурила у дом.

ОЏАЧАР

            Према једној причи 1529. године, када су Османлије напале Беч, један оџачар видео је турске трупе и обавестио надлежне. Захваљујући њему Беч је одбрањен од Турака, а оџачар је постао симбол среће.

Према другој верзији једној грофици је уочи бала који је правила дим из камина напунио кућу, па су јој оџачари очистили димњак и помогли. Од тада она је свима причала да оџачари доносе срећу.

Када је димњак запушен, онда дом „не дише“ добро и у кући се нагомилава негативна енергија. Када оџачар очисти димњак, долази до препорода и зат је он симбол среће.

            Када неко угледа оџачара, ухвати се за дугме („магични круг среће“)и замисли жељу – верује се да ће се жеља одмах испунити. Срећу доноси и када се ишчупа длака из оџачареве четке.

ЦРНА МАЧКА

            Корен овог веровања је у Енглеској. Краљ Чарлс I је толико волео свог љубимца, црног мачка, да је наредио да га чува посебна стража. Онога дана кад се мачак разболео и угинуо за владара је све пошло наопако, па је већ следећег дана изгубио власт и био ухапшен. Од тог догађаја створена је легенда по којој су црним мачкама приписиване мистичне моћи.

           Ове животиње чуване су и на бродовима морепловаца, и у домовима, а њихово кретање, веровали су, одређивало је судбину и брода и морнара. Даљи развој веровања уобличио је оно што је и данас раширено код многих народа, па и нашег. Онога дана кад се морнар припремао за пут, укућани су гледали какву ће му срећу прорећи црна мачка, јер се веровало да она зна шта га чека. Ако би кренула од њега ка вратима, симболично му показујући пут, био је то добар знак и он је полазио безбрижан, али ако би му пресекла пут, то је значило да га на путу чека несрећа.

            Такође, постоји веровање да је црна мачка била помоћник вештице и да се после седам година претварала у нечастивог. Тако је црна мачка, полако, али сигурно постајала симбол несреће.

АМАЈЛИЈЕ И ВИШЕ СИЛЕ

            Амајлије су магијски посвећени предмети који чувају од утицаја злих сила, док је основна намена талисмана изазивање, подстицање и остваривање потреба, жеља и циљева. Према веровањима, амајлије привлаче и окупљају све силе, делујући насвим космичким плановима, па су нека врста комуникације између човека и виших сила.

            Сматра се да могу очувати здравље, срећу и благостање, даровати снагу, животну свежину, мудрост, свест и живот без стреса. Већина људи стално носи неку амајлију, или више вих. Многе од тих амајлија производе се серијски и продају масовно, па тако, на пример, постоје амајлије за сваки хороскопски знак, црвени кончићи који се стављају бебама око руке, каменчићи против болести, за срећу и успех… Ипак, стручњаци за амајлије тврде да праву употребну и практичну вредност имају само персонализоване, односно наменски израђене амајлије.

У многим земљама света не може се ни замислити живот без амајлија, а деца их добијају чим наврше 40 дана. Обично се носе у кожним кесицама или медаљонима око врата, руке, струка или бедара и ретко се скидају.     Најпопуларнија амајлија у свету је зечја шапа, за коју се верује да доноси срећу, док се у Србији најчешће носе медаљони са ликовима светаца, привесци у облику детелине са четири листа и бројанице.

ПЕТАК ТРИНАЕСТИ – БАКСУЗЛУК

           Сматра се да је петак 13. несрећан дан за све људе осим за оне који су рођени тог дана. У петак је Ева понудила јабуку Адаму, започео је Великипотоп, прекинута је градња Вавилонског торња, Исус Христ је разапет у петак, а на тајној вечери је било 13 људи…

Иначе, још пре него што је Библија написана, петак је сматран за важан дан. Људи су се петком посвећивали посебним ритуалима у којима су позивали своја божанства и молили их за добру жетву, здравље и срећу. Петак су некада људи звали и вештичји сабат, јер се веровало да су се сваког петка дванаест вештица састајале са нечастивим, а то је тринаест злих душа на једном месту, што је довољно за велико зло.

У британској традицији тог дана дешавала су се јавна вешања. Зато се спој петка и тринаестог у месецу сматра најгором могућом комбинацијом. Колико је ово веровање и данас јако, сведоче појмови трискаидекафобија – у психологији означава ирационални страх од броја 13, као и параскевидекатријафобија – страх од петка тринаестог.

Истраживања су показала да је за неке људе 13. петак заиста несрећан датум. Психолози то објашњавају као последицу самог страха од 13. петка јер су неки људи тога дана пренапети. Иначе, према истраживањима спроведеним и САД привреда ове земље губи на стотине милиона долара сваког 13. петка јер велик број запослених избегава да дође на посао тог дана.

За неке је и сам број 13 несрећан. У неким земљама, САД, Канада, Јапан, страх од броја 13 је толико велик да више од 80% светских небодера нема 13. спрат. Градитељи избегавају да означе тринаести спрат његовим бројем, већ уместо њега користе друге ознаке као на пример 12а.

Колико се број 13 сматра баксузним говори и чињеница да многи светски аеродроми немају писте, излазе, нити седишта у авиону под тим бројем (у Шкотској не постоји излаз број 13 ни на једном аеродрому. Уместо њега, користи се излаз број 12б. Луфтхансини авиони немају седишта у тринаестом реду, након дванаестог одмах следи четрнаести).

ЈОШ НЕКОЛИКО ЗАНИМЉИВИХ ЧИЊЕНИЦА О ПЕТКУ 13

 • Године 1993. “Бритиш медикал журнал“ објавио је истраживање које је током неколико година упоређивало број аутомобилских несрећа на петак 6. и петак 13. Показало се да су изгледи за саобраћајну несрећу на петак 13. већи за 52 процента, па је читаоцима сугерисано да остану код куће.
 • Од параскаведекатриафобије, страха од петка тринаестог, патио је и амерички председник Рузвелт, који тог дана у месецу не би путовао, а за столом никад не би угостио тринаестеро гостију.
 • У новембру 1970., на петак 13., велика јужноазијска олуја убила је 300 хиљада људи у Бангладешу и створила поплаве које су убиле милион људи у делти реке Ганг.
 • Једна прича каже да су многи морнари одбијали да се укрцају на пловидбу у петак због празноверја па је британска морнарица у 19. веку „из ината“ произвела брод назван „H. M. S. Friday“. Чланови посаде одабрани су, у петак, брод је први пут запловио на петак тринаести, а за капетана брода именован је Џејмс Фрајдеј. На својој првој пловидби брод је нестао.              2. У Турској избегавају жвакање жваке ноћу јер га повезују са жвакањем меса мртвих.            4. У Русији се верује да птичји измет на крову означава новац који вас чека.            5. У Русији се сматра лошим знаком ако носиш празну кофу.            7.На Исланду сматрају да ће плетење пред кућним прагом донети дугу зиму.            9. Уз веровање да у Нову годину треба ући без дугова, са богатом трпезом и добрим расположењем, верује се и да тада треба обући црвен веш (да се призове љубав) или жут веш (за успех у каријери). Такође, добра срећа се призива и ако вас чеп шмшањца при отварању удари или ако попијете последњи гутљај из флаше.

СРПСКА НАРОДНА ВЕРОВАЊА

 1. У Индији верују да су сунчеви зраци токсични током помрачења и не излазе на улицу док се не заврши.
 2. У Турској избегавају жвакање жваке ноћу јер га повезују са жвакањем меса мртвих.
 3. У средњовековној Енглеској се веровало да ће беба коју протуре кроз точак за прављење сира имати успешан живот.
 4. У Русији се верује да птичји измет на крову означава новац који вас чека.
 5. У Нигерији верују да ће пољубац са бебом у уста учинити да она балави и кад одрасте.
 6. У Русији се сматра лошим знаком ако носиш празну кофу.
 7. У Шпанији сматрају да ћете, ако поједете 12 зрна грожђа на Нову годину, имати среће.

НЕКА СУМАНУТА СУВЕРЈЕ ПО СВЕТУ

 • Сваког пута кад неко прокоментарише нешто добро, или се догоди повољан преокрет, куцне у дрво и обично каже: ‘Да не чује зло.’
 • Ово се заснива на старом веровању да су богови живели у дрвећу. Када је неко долазио да моли за нешто, ритуал је захтевао да најпре додирне кору. Постојало је и веровање да око дрвећа облећу духови који су љубоморни на људску срећу, а куцање у стабло имало је сврху да заглуши уши духовима, како не би чули лепе жеље.
 • Не ваља бројати звезде јер постоји шанса да ти изађу брадавице свуда по телу. Ко броји звезде, може имати кошмаре у сну наредних седам ноћи.
 • Девојка која седи на ћошку стола за време јела неће се удати.
 • Када се исеку нокти, морају се одмах бацити. Никада се не смеју саставити одрезани нокти руку и ногу, јер ће то призвати неку незгоду или жалост у кућу.
 • Кад црна мачка пређе некоме пут, тај треба да се врати и никако да пресече пут којим је она прошла.
 • Ујутру приликом устајања из кревета треба прво стати на десну ногу, иначе ће тог дана све ићи лоше.
 • У сумрак не треба простирати веш напољу – зле виле се окупљају око њега.
 • Ако неко осети болове у неком делу тела, треба то место да прекрсти ножем унакрст и одмах ће му бити боље.
 • На себи никада не треба зашивати рупе на одећи, јер ће се десити неко зло.
 • Ако те сврби леви длан – добићеш паре. Ако те сврби десни длан – даваћеш паре.
 • Ако те сврби нос – наљутићеш се, бићеш бесан.
 • Не треба да се звижди у кући јер се тако призивају мишеви.
 •  Ако пред кућом чујеш свраку – добићеш госте.
 • Ако у понедељак зајмиш паре – зајмићеш их целе недеље.
 • Код деце одсечену косу и нокте треба спалитида не би дошли у погрешне руке (преко косе се најлакше баје).
 • Трудна жена не треба да иде на гробље зато што ће јој после беба бити подложна уроцима и црној магији.
 •  Нож се не сме одлагати у судопери већ треба одмах да се опере и склони на место где стоји.
 • Отворене маказе на столу призивају несрећу.
 • Бубамару не ваља убити, јер то призива зло.
 • Просута кафа у кући значи новчани добитак.
 • Разбијени порцулан (тањири, посуђе) дноси срећу.
 • Папуче и ципеле у кући никада нетреба да стоје наопако окренуте (јер ће и дани бити наопаки).
 • Кад неком отпадне трепавица, треба да дуне у њу и замисли жељу.
 •  Зазвони ли ти: десно уво, добићеш добру вест. Лево уво – лоша вест.
 • Угризеш ли се за језик, неко те оговара.